Conflictul din Orientul Mijlociu i-a făcut pe investitori să se refugieze în comodități mult mai ușor de administrat și mult mai puțin volatile.
Prețul criptomonedelor a scăzut, cu Bitcoin coborând la nivelul de 60.000 de dolari, după un început șubred pentru ceea ce este, de obicei, una dintre cele mai puternice luni.
Tensiunile în creștere din Orientul Mijlociu au diminuat apetitul pentru risc al investitorilor la începutul noului trimestru de tranzacționare. Marți, Iranul a lansat un atac cu rachete balistice asupra Israelului ca represalii pentru uciderea recentă a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a unui comandant iranian în Liban.
„Proliferarea tulburărilor în Orientul Mijlociu a consolidat puterea dolarului, aruncând o umbră asupra Bitcoin și a altor investiții speculative”, a declarat Chris Kline, director de operațiuni și co-fondator al Bitcoin IRA, citat de CNBC.
„În contrast puternic cu performanța mai puternică decât se aștepta în septembrie pentru Bitcoin, luna octombrie se prefigurează ca un potențial rollercoaster, influențat de efectele întârziate ale evenimentului de înjumătățire din primăvara trecută și de apropierea unei competiții electorale americane divizatoare”, a adăugat el.
Între timp, ”se desfășoară un război monetar la nivel mondial, pe măsură ce diverse bănci centrale reduc ratele dobânzilor și își extind rezervele monetare”.
Bitcoin s-a luptat să își depășească plafonul de 70.000 de dolari, însă unii investitori se îndoiesc că octombrie va fi luna în care va reveni în sfârșit pe un teren al câștigurilor.
Din punct de vedere istoric, Bitcoin tinde să scadă în timpul crizelor geopolitice, deoarece investitorii se îndreaptă către aur, care a înregistrat o creștere de 1,5%.
Pe măsură ce conflictul din Orientul Mijlociu se intensifică, traderii caută refugiu în aur – considerat adăpost sigur de secole, în timp ce bitcoin este un activ relativ nou și instabil.
Potrivit Goldprice.org, aurul a crescut cu 1,4% la 1 octombrie, ajungând la 2.665 de dolari pe uncie, aproape de recordul maxim.
Situația din Orientul Mijlociu a deplasat investitorii către aur, făcându-l mai atractiv, a precizat Li Xing, Financial Markets Strategist Consultant la Exness.
Potrivit managerului fondului Blokland Smart Multi-Asset, Jeroen Blokland, ”unii comercianți renunță la Bitcoin pentru a investi în aur”.
Și companiile de minerit Bitcoin au fost afectate negativ, acțiunile Marathon Digital scăzând cu aproape 9% și stabilindu-se pentru scurt timp la 14,84 dolari.